TELKARİLİK
UNUTULAN MESLEKLER

Yılların tecrübesi ile güven ve kaliteyi bir araya getiren Trabzon'daki tek adres Sümela Gümüş .

Sümela Gümüşün Tarihçesi:
1998 yılında Trabzon'da faliyetlerine başlayan Sümela Gümüş bu süre içinde kalite ve güvenden ödün vermeden kısa zamanda yöresel gümüş el sanatları sektöründe lider firma durumuna yükselerek yurt dışına ihracatlara başlamıştır.

Telkari mesleği nerden geldi: Tel ve kar sözcüklerinden oluşan telkari tel işi anlamına gelir bu sanatın M.Ö 3000 de Mezopotamyada M.Ö 2500 lü yıllarda Anadolu'da uygulandığı belgelenmiştir.

Mesleğinize nasıl başladınız:
Trabzon'da bu mesleği krallar gibi yapan bir Azmi Usta vardı, bende beyaz eşya satıyordum ve el sanatına küçüklükten beri bir özverim vardı . 2000 yılında bu mesleğe atıldım.

Vali Okutanın el atmasını bekliyoruz:
Bu gümüşçülük mesleğinde calıştırmaya elaman bulamıyorum kimse demesin ki Trabzon'da çalışmaya iş yeri yok diye. Ben İş Bulma Kurumu ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na baş vurdum ama ne yazık ki baş vurulardan bir sonuç alamadım, İlimizde bu işi yapacak eleman yok, bu mesleği Trabzon'da yapabilecek üç tane usta vardır bunlardan biride bizim Azmi Ustadır. Yaptığımız telkari mesleğine Vali Nuri Ukutan'ın el atmasını bekliyoruz Gerekli önem verilmiyor gümüşçülük mesleğine Kuyumcular Odası, kuyumculuk mesleği kadar önem vermiyor. İkinci sınıf muamele görüyoruz. Türkiye'de tek Trabzon'da ürünlerimizi yurt dışındaki firmamızla yrt dışına ihraç ediyoruz bu ülkeler arasında Dubai, Yunanistan, İtalya, İsrail, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri var. Tamamen insan gücü ile piyasaya çıkarttığımız ürünleri hiç bir elektrikli alet kullanmadan piyasaya sürüyoruz. Mesleğimiz kolay değil, yaptığımız en ufak maşrapa bile günlerimizi alıyor. Bazı iller uyanıklık yapıyor, bilmenizi isterim bütün illerde bayiliklerimiz var Trabzon'un sanatını biz tanıtıyoruz. Bazı iller bizden aldıkları ürünleri kendileri yapıyor gibi vatandaşa satıyorlar. Anlayacağınız gibi uyanık davranıyorlar .

0 Responses