İHRAMCILIK
El Sanatları
Artvin ağaç işçiliği ile yapılan el sanatları, filiz ve dal kabuğundan örülen eşyaları, toprak çanak, çömlek, bakır mamülleri,halıları ve kilimleri ünlüdür.

Şal Dokuması İhram



Ham Maddesi: Yün, İpek, Pamuk
Tekniği: Tahta Tezgâhta El Dokuması
Kullanım Alanı: Masa Örtüsü, Omuz Atkısı, Şal, Koltuk Şalı, Mutfak Perdesi
İlimizde, küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı dönemlerde şal dokumacılığı'na rastlanır. Özellikle Yusufeli ilçesinin köylerinde üretildiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu, şal kumaşının günümüzde fazla üretilmediği görülmektedir.
Şal dokuma örneklerine yaşlı kadınların sandıklarında rastlanmaktadır. Pek çoğu dokuma işini bırakmış olsa bile yapılan araştırmalarda on civarında yaşlı kişinin bildiği tespit edilmiştir. Şal dokumacılığında yaygın olarak üç desen kullanılmaktadır.(Hanımeli, Kenarı Kırmızı, Gül Deseni)
Şal dokumacılığının üretimine geçilmesi durumunda yok olmak üzere olan bir el sanatının canlandırılmasının yanında, gerek ev tekstili, gerekse hediyelik eşya olarak ülkemize gelen turistlerin açıkça şikâyetçi oldukları bir eksiklik giderilerek, yöresel el sanatlarından biri ülke ekonomisine kazandırılmış olacaktır.
Unutulmaya yüz tutmuş bu ürün Hatice YÜKSEL tarafından üretilmektedir. Kendisi bu el sanatını 80 yaşındaki bir teyzeden öğrenerek üretime geçmiştir.

Halıcılık ve Kilimcilik

Artvin Belediye Hizmet Binası ve pasajının 1.Katında bulunup bayanların evlerine katkıda bulunmak amacıyla (14 genç kız) ürettikleri Artvin Yöresi kilimleri ve halıları gün geçtikçe daha da ilgi çekmektedir.





1 Response
  1. Çok faydalı bir blog.İnşaAllah bu meslekler tekrar rağbet görür.
    Sayfanızın yüklenmesi çok zaman alıyor.Belki de tüm yazıları anasayfada yayınladığınız içindir.Kolay gelsin.