TAŞ USTALARI

Unutulan taş ustaları


Ruhsuz bedenlerin mekanlarına şekil veren mezar taşı ustalığı da unutulan meslekler arasında yerini aldı.

19 Ocak 2008 Cumartesi

Haber: Ümit Sönmez

Dünyadan göç eden birlerce insana mezar taşı yapan taş ustaları, günümüzde kalfa bulamamaktan yakınırken, baba mesleği olan geçim kaynaklarının unutuluyor olmasının hüznünü yaşıyor. Mezar taşı ustalarını unutulan mesleklerden ayıran en önemli özelliği ise ölümü hiçbir zaman unutulamamaları. Fabrikasyon üretim nedeniyle şehrimizde her geçen gün sayıları gittikçe azalan ustalar, yazın işlerinin yoğun olması nedeniyle, kış aylarında yoğun mesai yaparak onlarca mezar taşını şimdiden hazırlıyor.

YAZA STOK YAPIYORLAR

Konya’da geçmişten günümüze 10 tane mezar taşı yapan iş yerinin kaldığına dikkat çeken İşletmeci Mahmut Yavuz, mezar taşlarının da artık fabrikalarda üretildiğini ve bu nedenle mezar taşı ustalığına olan ilginin azaldığını söyledi. İşlerinin en yoğun olduğu zamanın yaz ayları olduğunu belirten Yavuz, “ Biz kış aylarında stok yapıyoruz. Ustalarımız kışın içeride yazın ise dışarı da çalışıyorlar” dedi. Tek taşların 30 ile 100 YTL arasında değiştiğini belirten Yavuz, en pahalı sandukanın bin 500 YTL olduğunu söyledi.

ÖLÜMÜ HİÇ UNUTAMIYORUZ

Asrın unutulamayan meslekleri arasında yer alan mezar taşı ustaları, ölümün varlığını hiçbir zaman unutamıyorlar. Çeyrek asırdır ölülerin mekanını şekillendiren mezar taşı ustası İbrahim Yavuz, mesleğinin unutuluyor olmasının huzursuzluğunu yaşıyor. Her gün binlerce çekiç darbesi ile şekillendirdiği taşların artık fabrikalarda yapılmasından rahatsız olan taş ustası Yavuz, el emeğinin yerinin ve değerinin ayrı olduğunu ifade ediyor.

ÖLMEDEN ÖNCE MEZAR TAŞINI YAPTIRDI

Mezar taşını ölmeden yaptıran vatandaşlar ise ustalardan özel istekleri doğrultusunda taşları şekillendirmesini istiyor. 91 yaşındaki İsmail Erdinç’te mezar taşını ölmeden yaptıranlar arasında. Mezar taşını yaptıracak kimsenin olmaması nedeniyle kedi taşını önceden yaptıran Erdinç’in mezar taşları şimdi onun ölümünü bekliyor.

0 Responses