FIÇICILIK TESTİCİLİK


Şarköy�de son yıllarda unutulma noktasına gelen fıçıcılık ve testicilik mesleği açılan kurslarla yaşatılacak.

Artık yok olma noktasına gelmiş fıçıcılık ve testicilik mesleklerinin, Mürefte ve Hoşköy'de açılan kurslarla yaşatılması planlanıyor. Şarköy Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarla genç nesiller hem yeni bir iş sahibi oluyor hem de unutulan meslekler günümüzde de hayat bulmaya devam ediyor.Hoşköy'de fıçıcılık kursunun açılışını yapan İlçe Kaymakam Vekili Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, artık unutulma noktasına gelen bu tür mesleklerin genç nesillere aktarılıp devam ettirilmesinin bir görev olduğunu belirtti.

Özdemir, kurs atölyesinde yapılan açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Eskilerden beri bu bölgede yapılan testicilik işi artık ölme noktasına gelmişti. Bu işi yapanların sayısı gün geçtikçe azalıyor. kültürümüzün bir parçası olan testicilik işini yapan az sayıdaki değerli kişilerin emekleriyle yeni nesillere bu işi öğretmeyi, testicilik işinin günümüzde de devam etmesini amaçlıyoruz.Bu iş için kurs öğretmenliğini Mustafa Çıra üstlendi. Mustafa amca bilgi ve tecrübelerini kursiyerlerle paylaşacak ve unutulma noktasına gelmiş testicilik işini tekrar canlandıracak" dedi. Kursiyerlerin bu işi meslek olarak algılaması gerektiğini de belirten Özdemir ayrıca bu işten para kazanmak isteyenler için gerekli malzeme temininin sağlanacağını sözlerine ekledi.

60 senedir babadan kalma testicilik mesleğini devam ettirdiğini ancak son zamanlarda rahatsızlığı nedeniyle bu işi bırakmak zorunda kaldığını belirten Testici ustası Mustafa Çıra (77), "Testicilik ve çömlekçilik işi mübadele öncesi Hoşköy ve civarında Rumlar tarafından yoğun olarak yapılan bir meslekti. Biz de dede ve baba mesleği olan testicilik işini öğrendik ve uzunca bir süre yaptık. Ancak rahatsızlığım sonucu bu mesleği bırakmak zorunda kaldım. Testicilik işiyle uğraşan kişi artık kalmadı buralarda. Açılan kursla bu mesleğin devam ettirilmesine katkı sağlayacağım için çok mutluyum" dedi. Testicilik kursuna toplam 20 kişinin başvurduğu, kursiyerler arasında vatandaşlar ve öğrencilerin yanı sıra okul idarecileri ve öğretmenlerin de bulunduğu belirtildi.

Açılan bir başka kurs ise Fıçıcılık. Marangoz ustaları ve çalışanlarına yönelik Mürefte'de açılan kursla, kursiyerler, fıçı yapım, tamir ve bakım işlerini öğreniyorlar. Kurstan mezun olacakların yörede bulunan çok sayıdaki şarap fabrikasının fıçı ihtiyacını ve fıçı tamir işlerini karşılaması bekleniyor.

İlerleyen günlerde bir sahil kasabası olan Eriklice'de de tekne yapım kursunun açılacağı belirtildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Mulhan, kurslardan mezun olanlara ustalık belgesinin verileceğini ifade etti.

0 Responses