AHŞAP OYMACILIĞI

Ahşaba hayat veriyor

Beyşehir’de ağaç oyması ustası olmadığını, Konya’da da yaptığı araştırmaya rağmen bu mesleği icra eden bir ustayı göremediğini dile getiren Uzun, “Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Konya’da da bu meslek kaybolmaya yüz tuttu.





Ahşaba hayat veriyor
10/7/2006



Kaybolmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatlarından olan ağaç oymacılığını evinin altını atölye haline getirerek yaşatmaya çalışan 23 yıllık usta Ömer Uzun, “Bu meslek kaybolup gidecek. Eğer imkan verilirse yetişkinlere bu mesleği seve seve öğretmeye hazırım”diyor.

BEYŞEHİR – Kaybolmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatlarından olan ağaç oymacılığını evinin altını atölye haline getirerek yaşatmaya çalışan 23 yıllık Ömer Uzun, “Bu meslek son yıllarda kaybolmaya yüz tuttu. Yeni ustalar da yetişmiyor. İmkan verilirse, bu meslek ölmeden yetişkinlere seve seve öğretmeye hazırım.”dedi.

Beyşehir’e bağlı Kayabaşı Beldesi’nde yaşayan ve ağaç oymacılığı mesleğini 23 yıl önce gittiği İzmir’de ağabeyinden öğrendiğini, daha sonra vatani görev ve ekonomik nedenlerle bir müddet bırakmak zorunda kaldığını belirten Uzun, “Kasabama geri dönüş yaptıktan sonra ise bu mesleği unutmamak için hobi olarak amatör bir şekilde sürdürmeye başladım. Özellikle hafta sonları atölye haline getirdiğim evimin altında kaybolmaya yüz tutan bu sanatı hobi olarak devam ettirmeye çalışıyorum. Böylece kahvehane köşelerine gitmekten de kurtuluyorum.Görenler ise adeta nakış gibi işlediğim ağaçlardan ortaya çıkan eserlere hayran kalıyor. Tarihimize en güzel bu meslek canlandırdığı için kaybolmasına gönlüm elvermiyor.”dedi.

Gelişen teknoloji ile birlikte artık el emeği, göz nuru isteyen bu meslekte yeni ustalar yetişmiyor. Bu da beni oldukça üzüyor.”diye konuştu. Ahşaba 23 yıldır şekil verdiğini, Kur’an-ı Kerim rahlesi, ağaç üzerine ayet-i kerime ve hadis-i şerif işlediğini, maket boğa ve develer ile biblo ve hediyelik eşyalar yaptığını belirten Uzun, bu mesleğin çok zevkli bir uğraş olduğunu, ancak zaman ve sabır gerektirdiğini kaydederek, “Halen boş vakitlerimde rahle çalışması yapıyorum. Hiçbir menteşe kullanmadan, ağacın kendi doğal haliyle meydana getirdiğimiz rahle büyük beğeni topluyor.”dedi.

Ahşap oymacılığı ustası Uzun, bu meslekte en iyi sonucu alabilmek için de gürgen ve ceviz ağacı kullanmak gerektiğini sözlerine ekledi.

0 Responses