SEYYAR KALAYCILIK

Kalaycılık tarihe karışıyor


Yalova'da yaşayan ve aslen Edirneli olan İsmet Karaş, yok olmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini yaşatmak için Marmara Bölgesi'ndeki şehirleri tek tek geziyor.



Seyyar olarak köyleri dolaşan kalaycı ustası, dedesinden babasına ve ondan da kendisine miras kalan mesleği yaparak geçimini sağlıyor.

Babası Ahmet Karaş'ın yıllar önce gezdiği köylerden biri olan Adapazarı merkeze bağlı Budaklar köyünde bakır kapları kalaylayan 30 yaşındaki İsmet Karaş, kalaycılık mesleğinin artık yapılmamasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Eskiden ateş yakarak ve körükle yapılan mesleği günümüz teknolojisinin yardımıyla jeneratör ve kalay makinesiyle yapan İsmet Karaş, "Dede mesleğini gücüm yettiği ölçüde yapacağım. Ükemizin en önemli el sanatlarından biri olarak kabul edilen kalaycılık mesleğini yapmaktan büyük gurur duyuyorum" dedi.


http://www.gumushane.gen.tr/hr1/kameka.jpg

Dededen kalma kalaycılık mesleğini sürdüren esnaf, ayakta kalma mücadelesi veriyor 05 Mart 2008


Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde dededen kalma kalaycılık mesleğini sürdüren Kemal Adak ayakta kalma mücadelesi veriyor.

40 yıldır kalaycılık yaptığını söyleyen 52 yaşındaki Kemal Adak, kalaycılık mesleğine bugün ilgi duyulmadığını ifade ederek, ayakta tutmaya çalıştığı mesleğini öğretecek çırak bile bulamamaktan yakındı.

İlkokulu bitirdikten sonra çırak olarak mesleğe başladığını belirten Adak, "Adana bölgesinde gezici olarak kalaycılık yapıyorum. İl ve ilçeleri gezerek bakır ve çelik kapları kalaylıyorum." dedi.

Kalaycılık mesleğinin kendisine deden geçtiğini ve mesleği ilçelerde seyyar olarak yaptığını ifade eden Adak, "Çelik tencereler çıktı. Kalaycılık mesleği bitme noktasına geldi. Günümüzde çok fazla bakır kap kullanılmamakta.Oysa insanlık tarihinin en eski mutfak araçları kalaylı bakırlar olmuştur. Sağlık açısından da en güvenilir mutfak eşyası kalaylı bakır kaplardır. Vatandaşların kalayı gitmiş ve oksitlenmiş bakır kapları kullanmaması gerekir. Kalaylanmamış kaplar insan sağlığını tehdit eder." şeklinde konuştu.

0 Responses