SEPETÇİLER
Özer Kanburoğlu : Sepetçiler

“SEPETÇİLER”, Doç.Dr.Özer KANBUROĞLU’nun, “İzlenimler”, “Detaylar” ve “Mimariler” adlı sergilerinden sonra sunduğu 4.kişisel sergisi. Doç.Dr. Özer KANBUROĞLU bu sergide kaybolmaya yüz tutan mesleklerden Sepetçiler’i konu ediniyor. 14 yıldır, Anadolu’nun farklı coğrafyalarında yaptığı araştırmalarla bulabildiği 15 civarındaki ustanın çalışma anındaki görüntülerinden oluşan sergi, görsel tarihimize de zengin bir arşiv bırakıyor.


Doç.Dr. Özer KANBUROĞLU sergi hakkındaki görüşlerini açıklarken; fotoğrafta proje çalışmanın önemini vurgulayarak “Nedense belgesel fotoğraf denildiğinde, insanların aklına hep; ışığı iyi halledilmiş ve aynı zamanda kompozisyon kuralları iyi uygulanmış hoş seyahat fotoğrafları geliyor. Bu tip çekilen fotoğrafları belgesel fotoğraf olarak değil “gezi fotoğrafı” olarak adlandırmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü belgesel fotoğraf denildiğinde akla sadece “gezi fotoğrafçılığı” değil “mimari fotoğrafçılık”, “sualtı fotoğrafıçılığı”, “hava fotoğrafçılığı”, bilim fotoğrafçılığı”, “haber fotoğrafçılığı” ve benim burada sizlerle paylaştığım “foto-röportaj fotoğrafçılığı”da gelmelidir. Emek ve sabır ister “foto-röportaj fotoğrafçılığı”… Beraberinde araştırma ve bilgi toplamayı da gerektirir. Proje sadece tek bir fotoğrafın sıradanlığından kurtulduğu için, neredeyse proje içindeki her fotoğraf, birbirini tamamlamalıdır. Aynı zamanda tek tek bakıldığında da her fotoğraf; fotoğrafın yapısal özelliklerini bünyesinde barındırmalıdır.”




























Doç.Dr.Özer KANBUROĞLU Hakkında

1964 yılında İstanbul’da doğdu. Fotoğrafa 1988 yılında ilk eğitimini Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde alarak başladı. 1994’de M.S.Ü.,Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görün-tü Sanatları Bölümü, Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nda,“Lisans” eğitimini, 1998’de M.Ü., Güzel Sanatlar Enstitüsü, Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nda, “Yüksek Lisans”eğitimini, 2002’ de İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı’nda “Doktora” eğitimini tamamladı. Çeşitli dergilerde Yazı İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdür Yardımcılığı ve Editörlük yaptı. “İzlenimler”, “Detaylar”, “Sepetçiler” ve “Mimariler” adlı sergilerini çeşitli etkinliklerde sergiledi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 130’u aşkın ödül kazandı. 70’i aşkın makalesi çeşitli dergilerde yayımlandı. Yurtiçi ve yurtdışında bir çok konferans verdi. 20’nin üzerinde bildirisi ulusal ve uluslararası sempozyumlara kabul edildi. Yurtiçi ve yurtdışında 30’un üzerinde gösterİ yaptı. Fotoğrafları 40’ın üzerinde ülkede sergilendi.


2001’de FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından AFIAP (Artist of FIAP) ünvanı ile onurlandırıldı. 2003’ de “Kaybolan Meslekler”, 2004 “Denemeler” ve 2007’de “Atatürk Fotoğraflarının Arşivlenmesi” adlı araştırma projelerini tamamladı. 2003’te, İspanya Fotoğraf Konfederasyonu tarafından desteklenen “Photographers Of The End Of Millenium” adlı projede yer alarak “Milenyum Fotoğrafçısı” seçildi. 2002’de “Yardımcı Doçent”, 2004’de “Doçent” oldu. “Temel Fotoğraf Bilgisi”, “Fotoğrafta Çekim Teknikleri”, “Basında Haber Fotoğrafı Kullanımı”, “A’dan Z’ye Fotoğraf”, “Yeni Başlayanlar İçin Fotoğraf”, “Fotoğrafta Kompozisyon”, “Mimari Fotoğraf” adlı kitapları, “Mimariler” “Sepetçiler” ve “Öyküler” adlı albümleri bulunan KANBUROĞLU, FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) ve FOTOGEN üyesidir. Kısa filmler çeken, orta metrajlı filmlerde görüntü yönetmenliği de yapmakta olan KANBUROĞLU, halen Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü’ nde “Bölüm Başkanı” olarak görev yapmaktadır.


0 Responses