EŞŞEK ARABACISI

Teknolojiye meydan okuyor

Teknoloji ne kadar gelişse de günümüzde kırsal kesimde köylünün vazgeçemediği en gözde vasıta; eşek arabaları. Yakıt masrafı olmayan, plaka, vize, sigorta derdi olmayan eşek arabaları hala revaçta olunca, bu vasıtaları imal edenlere de gün doğuyor.





Teknolojiye meydan okuyor
10/7/2006



Eşek arabası imalatçısı Mehmet Boru; “250-300 YTL’ye malolan eşek arabalarını, ekonomik nedenler ve rahat kullanımı nedeniyle kırsal kesimde dargelirlilerin yanı sıra, hali vakti yerinde olanlar bile kullanıyor.”diyor.



Kırsal kesimde kış aylarında yakacak odun taşıma, yaz aylarında ise bağ ve bahçelere ulaşım ve yük çekme amacıyla kullanılan eşek arabaları, gelişen teknolojiye rağmen günümüzde hala revaçta.

Teknoloji ne kadar gelişse de kırsal kesimde yaşayanların en gözde aracı; eşek arabaları olunca bu vasıtanın imalatını yapanlara iş ve ekmek kapısı imkanı doğuyor. Beyşehir’e bağlı Kayabaşı Beldesi’nde eşek arabasının ağaç kısımlarını imal ederek köylünün hizmetine sunan Mehmet Boru, “Herkesin kaybolmaya yüz tutan bir meslek olarak gördüğü eşek arabası imalatçılığı son yıllarda adeta eski günlerine geri dönüş yaptı. Kırsal kesimde, dargelirli insanlar kadar, hali vakti yerinde olan, emekli olarak şehirlerden köyüne, kasabasına geri dönüş yapanlar da bu araçlardan istifade ediyor. Çünkü, eşek arabaları fazla bir masraf gerektirmiyor. Yakıt derdi yok, plaka, vize, sigorta işlemi derdi yok. Önüne bir eşek bağladığınızda, herkese yaz-kış her türlü hizmeti veriyor. Kış aylarında dağlardan yakacak toplamaya yarayan eşek arabaları, yaz aylarında ise insanları bağ ve bahçelerine götürmeye yarıyor. Her türlü yükü kolayla taşımada kullanılabiliyor.”dedi.

Eşek arabası imalatçılığının Beyşehir’de sadece Kayabaşı Beldesi’nde gerçekleştirildiğini, talep gelen her yere kısa süre içerisinde yapılarak gönderildiğini belirten Boru, şunları söyledi:

“Eşek arabası kullanımı bölgemizde son yıllarda hayli yaygınlaştı.Köy yollarında her an görebilmek mümkün. İnsanlarımızın gelişen teknolojik imkanlara rağmen hala bu araçlara ilgi göstermesi tabii ki bu mesleği icra eden bizleri sevindiriyor. Bölgemizde yediden yetmişe herkesin ilgi gösterdiği, kullanabildiği bir araç olan bu eşek arabalarının ahşap kısmını yaklaşık 300 YTL’lik bir masrafla yapabiliyoruz. Eşek arabasında iki türlü model üretiyoruz. Boyundurukla çift koşulanı ile tek araya koşulanını imal ediyoruz. İkisine de talep geliyor. Ağır yük taşımak isteyenler çiftli olanına rağbet gösteriyor. Çiftli olanlarına iki eşek bağlanıyor. Eşek arabalarının gözde hale gelmesinin ardından, günümüzde bölgemizde eskiden para etmeyen bu hayvanlar da değer kazanmaya başladı. Eşek arabası fiyatı neyse, eşeğe de hemen hemen aynı para ödeniyor. Bu vasıtaların tekerlek kısmını imal edenler ise ayrı bir meslek kolunu oluşturuyor. Bu tekerleği yapmak da ayrı bir hüner istiyor. Eşek arabalarına olan ilgi, bu meslekte araba tekerleği yapanların da ekmeğini, nafakasını çıkarmasına yarıyor.”

0 Responses