Bursa'da Köfüncülük
Bursa'da Köfüncülük

Küfe ya da ufak sepetlere Bursa'da köfün denilmekteydi. Dünyanın en eski el sanatlarından biridir. Özellikle üzüm, zeytin, incir gibi ürünlerin toplanıp taşındığı en önemli taşıma aracı olan köfüncülük Bursa'da çok yaygındı. Kaybolmakta olan geleneksel el sanatlarından biridir. Köfünler, kayın veya kestane ağacından yapılırdı. Önce kestane fideleri yarma demiri ile yarılır, sepet veya küfenin boyuna göre uzunlukta hazırlanır. Daha sonra yontma tezgahında bu ağalar yontulur. Ardından usta, dip kısmından başlamak üzere sepet veya küfeleri örmeye başlar. Sepetlerin genellikle 10 ağaç şeritle çaprazlama olarak dipliği çatılır. Daha sonra paralel olarak sepet veya küfe çember örülmeye başlanır. Yan sarmanın örülmesinden sonra sepet veya küfenin ağzı çemberi örülerek bağlanır. Ağız çemberi daha çok farklı renklerden ve genellikle beş çubukla örülür. Köfüncüler Çarşısı, Ulucami'nin batısında, Kapan Hanı ile Bakırcılar Çarşısı arasındaydı. Köfüncüler Çarşısı'nda, küfe yapanlar ile ağaçtan sepet vb. gibi eşyaları yapanlar bulunurdu. 1958 yangınından sonra çarşı köfüncü özelliğini yitirmiştir. Bursa'da köfüncülüğün yok olmasında, tarım işçiliğinin çeşidinin değişmesi ve azalması neden olmuştur.

Eklenen Resimler
0 Responses