mangal kömürü

MANGAL KÖMÜRÜ

Mangal kömürü köyün en önemli geçim kaynaklarından biridir. Köy halkı yıllarca hayvancılığın ve tarım işlerinin yanında mangal kömürü işi ile uğraşmıştır. Mangal kömürü yapılıp ortaya getirilmesi oldukça zahmetli bir iştir. Bazı köylerde bu zahmetinden dolayı mangal kömürü yapılmayıp yakacak odunu yapılır fakat köyümüzde ve cevremizde bulunan bazı köylerde mangal kömürü yapma işi devam etmektedir.

Mangal kömürünün yapılmasında birinci aşama Orman müdürlüğü tarafından köy adına mahta verilmesiyle başlar. Köy halkı kesim zamanı ormandan odunları keser ve küçük istifler halinde odunları bir araya toplar. Odunları kesme ve doğrama işleri bittikten sonra köyden herkesin katılımıyla imece yapılır ve odunlar ocağa toplanır.

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi

ocağa toplanan odunlar düzgün bir şekilde yığılır, odunların üzeri ormandan toplanan kuru yapraklarla örtülerek üzerine ıslak tozla delik kalmayacak şekilde örtülerek yakıma hazır hale getirilir. Yığılan odunların en altında ve merkezinde bırakılan kapıdan odunlar ateşlenir. Yığılan odunların bu haline kuyu denir. Kuyular kişinin tercihine göre 3-10 ton kömür çıkaracak büyüklükte olabilir. Bir kuyunun yanması bir hafta 10 gün arasında değişir. Kuyunun yanmasında en önemli özellik dışardan hava girmeden yanmasını sağlamaktır. Kuyuya hava aldırılmadığı için yanan yeri kendiliğinden söner ve tozla kömürün birbirinden ayrılması için kuyu çıkarma denilen işleme başlanır. Çıkarılan kömürlerin bütün çıkanlarına elleme denir .Ellemesi çok çıkan kuyu iyi yakılmış demektir ve makbul sayılır, ellemeler satılırken daha yüksek değerde satılır.

Ocakta tozundan ayrılan kömürler çuvallanılması için yığın yapılır. Yığın içinde ateş kalıp kalmadığının belirlenmesi için en az 1 gün daha beklenir ve satış için uygun zaman beklenir.


0 Responses