Bursa'da Köfüncülük
Küfe ya da ufak sepetlere
Bursa'da köfün denilmekteydi. Dünyanın en eski el sanatlarından biridir.
Özellikle üzüm, zeytin, incir gibi ürünlerin toplanıp taşındığı en
önemli taşıma aracı olan köfüncülük Bursa'da çok yaygındı. Kaybolmakta
olan geleneksel el sanatlarından biridir. Köfünler, kayın veya kestane
ağacından yapılırdı. Önce kestane fideleri yarma demiri ile yarılır,
sepet veya küfenin boyuna göre uzunlukta hazırlanır. Daha sonra yontma
tezgahında bu ağalar yontulur. Ardından usta, dip kısmından başlamak
üzere sepet veya küfeleri örmeye başlar. Sepetlerin genellikle 10 ağaç
şeritle çaprazlama olarak dipliği çatılır. Daha sonra paralel olarak
sepet veya küfe çember örülmeye başlanır. Yan sarmanın örülmesinden
sonra sepet veya küfenin ağzı çemberi örülerek bağlanır. Ağız çemberi
daha çok farklı renklerden ve genellikle beş çubukla örülür. Köfüncüler
Çarşısı, Ulucami'nin batısında, Kapan Hanı ile Bakırcılar Çarşısı
arasındaydı. Köfüncüler Çarşısı'nda, küfe yapanlar ile ağaçtan sepet vb. gibi eşyaları yapanlar bulunurdu. 1958
yangınından sonra çarşı köfüncü özelliğini yitirmiştir. Bursa'da
köfüncülüğün yok olmasında, tarım işçiliğinin çeşidinin değişmesi ve
azalması neden olmuştur.
Yorum Gönder